[BLOG] Trainen met een hartslagmeter – #1

Hoi MIA’s!

Wij kwamen er onlangs tijdens een skeelertraining achter dat we onder 4 dames zo’n beetje alle bekende hartslagmeter merken vertegenwoordigen.

In de aankomende weken kun je gaan lezen wie welke harstlagmeter gebruikt en waarom juist die extra gewaardeerd word door haar gebruiker. Maar eerst, want ook al zijn ze een ander type of zelfs een ander merk, wij trainen dus allemaal met een hartslagmeter. Waarom doen wij dat?

We houden met name graag in de gaten (in) welke zone we op elk moment van onze training aan het trainen zijn. Een hersteltraining is geen duurtraining en een intervaltraining is nog weer heel iets anders. Onze hartslagmeter zorgt er bij een herstelrit enkel en simpel genoeg voor dat we juist in die lage herstelzone/zone 1 blijven. We willen altijd hard, en die hersteltraining blijft lastig. Herstelrit noemen wij ook wel koffieritje, die moet echt lekker rustig zijn.

Bij de intervallen controleren we (naast de tijd, want die lezen we ook van het horloge af) dat we de intervallen zelf in de goeie zone zitten. Er zijn nog weer zoveel verschillende intervallen. Bij de een wil je in onder je omslagpunt zitten, bij de ander erop of er net over, en dan heb je de ‘all in’ intervallen. Daar heb je tijdens de training geen hartslagmeter nodig, maar achteraf kun je er nog vaak heel veel leuke informatie uithalen. Tijdens de rust tussen de intervallen komt de hartslagmeter ook juist weer van pas, want zo kunnen we goed bekijken of we voldoende en goed herstellen. De ene dag merk je dat je hartslag heel makkelijk weer terug komt naar beneden. De andere dag moet je al weer je volgende interval beginnen en is je hartslag eigenlijk nog niet zover gedaald. Vooral na de training, als je op de computer je training terugkijkt zijn deze dingen heel mooi te vergelijken met de andere trainingen die je gedaan hebt. Daar kun je dan zelfs weer uit opmaken of je misschien een extra rustdag wil inplannen of wat juist vaker een hersteltraining gaat pakken.

Als we intensief duur trainen houden we ons horloge nauwkeurig in de gaten om te zorgen dat we niet te vroeg in onze training te ver over ons omslagpunt heen gaan, dan kon het nog wel eens een hele zware en slecht uitgevoerde training worden. Als je intensief duur goed op en om je omslagpunt blijft, heb je kans dat je langzaam, maar zeker je omslagpunt een paar slagen naar boven kan brengen, wat weer heel gunstig kan zijn. Want! Tot je omslagpunt krijgen je spieren voldoende zuurstof om de brandstof in de spieren geheel op te branden. Als je je omslagpunt gaat testen met een ademgas test adem je nu meer O2 dan CO2 uit. Je weet zelf waarschijnlijk heel goed wanneer je boven je omslagpunt aan het trainen bent, want dan voel je verzuring. Je spieren krijgen op dat moment niet meer genoeg zuurstof om de brandstof geheel op te branden en er ontstaan dus afvalstoffen (je kent ze als lactaat of verzuring). Op dat moment adem jij meer CO2 dan O2 uit. Jou omslagpunt (waar je dus evenveel O2 als CO2 uitademt) is dus een heel interessant nummer om te weten (en te trainen!).

Naast al het bovenstaande geven de meeste nieuwe hartslagmeters ook na je training (gebaseerd op jou leeftijd, lengte, gewicht en trainingszones) ook een hersteltijd aan. Kan ook erg handig zijn! Vooral als je het gevoel hebt dat de trainingen de laatste tijd wat minder vanzelf gaan. Misschien begin je steeds net voordat je hersteld bent weer aan een nieuwe training.

Verder is het sowieso heel leuk om na je training terug te kunnen kijken naar wat je nou precies gedaan hebt toch!? Hoeveel kilometer heb ik gefietst, hoelang heb ik gelopen, hoeveel hoogtemeters maakte ik, hoe snel was ik vandaag, hoeveel calorieën heb ik gebruikt? We mogen onze nummers graag vergelijken. Met onze eigen nummers of met anderen.

Juist daarom is het soms ook zo fijn om het horloge heel even een keer stiekem aan de kant te leggen en gewoon op je eigen gevoel je training af te werken. Even geen rem op je herstelrit of vergelijking tijdens je intensieve duurrit. Wedstrijden rijden, nog beter, gewoon verstand op nul en jagen! Wij beginnen met aftellen. Nog 2 maanden tot de seizoensopening in Amsterdam!

Volgende week verteld Manon over haar Suunto Ambit3!Laatste nieuws

het ijs weer op

Het ijs weer op!

HELP!! Kan ik het nog wel? Of zal ik – al dan niet spreekwoordelijk – door het ijs zakken? Dat klinkt misschien erg dramatisch, maar ik betrap mezelf in de […]

Lees meer ›

loesanne van der Geest

To do voor het schaatsseizoen 

Hoewel de schaatskou nog ver weg lijkt, zijn de voorbereidingen voor het marathon schaatsseizoen achter de schermen in volle gang. De eerste KPN cup marathon vindt namelijk over exact een […]

Lees meer ›